Upp som en sol och ner som en pannkaka :/

Jag var ju så ”glad” över att det äntligen syntes nåt på röntgen så att läkaren på ortopeden, som opererade mig, inte kunde avfärda mig på grund av det i alla fall. Detta eftersom när min rygg återigen pajade 8 månader efter min steloperation och jag var tillbaka till samma läkare så var svaret att eftersom det inte syntes något på röntgen så var det inget de på ortopeden skulle göra något åt utan jag hänvisades till sjukgymnast.

Men ack så jag bedrog mig 😦

För tre veckor sedan var jag till sjukgymnasten för att få förlängd tid till min bassängträning. När vi sitter där och pratar berättar jag för sjukgymnasten att jag hade varit på röntgen, att röntgen visade att jag hade ett diskbråck där jag är opererad och att läkaren på vårdcentralen hade skickat remiss till ortopeden i Sundsvall. Jag sa också att jag tyckte det var konstigt att jag inte hade hört något från ortopeden, att jag inte ens hade fått ett brev som bekräftelse på att de hade tagit emot min remiss. Jag sa att jag funderade på att ringa ortopeden för att höra så det inte hade blivit något fel så mina remisser hade försvunnit i periferin eller något.

Sjukgymnasten frågade om hon fick titta i min journal för att se hur röntgenbilderna såg ut, vilket jag såklart godkände. Hon gick då igenom alla mina röntgenbilder och säger sedan, ‘ja just det du har skolios också’. Jag bara gapade och frågade vad hon just sa. Hon svarade, ‘men det måste du väl ha märkt själv också, du måste ju ha känt att din rygg är sned?’. Sen kollade hon vidare i journalen och säger att det ser ut som det har kommit svar från ortopeden. Jag frågade varför jag inte hade fått något svar, det berodde på att sekreterarna inte har haft tid att skriva brev till mig om det tydligen.

När sjukgymnasten läste upp svaren från ortopeden i Sundsvall rasade min värld…igen…

Den första remissen som gick ut på att jag ville ha en second opinion hade en läkare på ortopeden svarat att jag först måste ha en aktuell magnetröntgen, det fanns ingen klinik som tar emot utan en sådan. Och det har jag full förståelse för och jag hade ju inte hunnit göra röntgen innan den remissen skickades.

I den andra remissen hade läkaren på vårdcentralen skrivit att hon ville att ortopeden skulle ta ställning till om det eventuellt behövdes en ny operation med anledning av resultatet av röntgen samt att de även skulle ta ställning till tidigare remiss gällande second opinion.

Då hade den läkare som gjorde min steloperation svarat: Ny operation inte aktuell. Nytt besök på ortopedmottagningen ej nödvändigt. Ärendet avslutas.

Jag bara satt och stirrade på sjukgymnasten, sen började tårarna rinna av både besvikelse och ilska. Jag frågade sjukgymnasten vad jag nu skulle ta mig till.

Sjukgymnasten förklarade att hon tyckte det lät jättekonstigt att de bara avfärdade mig på detta sätt, då det brukar vara så att läkaren först ska undersöka mig och om jag sen vill ha en second opinion brukar man vanligtvis bli skickad till en kollega som gör en grundlig undersökning om det inte är så att man uttrycker att man inte vill komma till samma ställe då kan man få komma till vilken annan läkare som man önskar. Sjukgymnasten frågade hur det hade gått när läkaren undersökte mig inför second opinion. Jag förklarade att jag inte har träffat denna läkare sedan jag var på återbesök 6 månader efter min steloperation och sen två månader efter det. Att han då inte gjorde någon undersökning alls utan bara tittade på röntgenbilden och sa att eftersom det inte fanns något på den så var det inget de skulle göra. Så du menar att du inte har varit till läkaren på ortopeden på snart 3 år då frågade sjukgymnasten. Svaret är NEJ. Ja då förstod inte sjukgymnasten alls hur han hade kunnat fatta ett sådant beslut utan att ens undersöka eller prata med mig. Det enda råd hon hade var att jag skulle kontakta patientnämnden för att be om hjälp.

Jag ringde patientnämnden. De blev lika förvånade som sjukgymnasten över vilket bemötande jag hade fått. De menade att för det första har alla läkare en skyldighet att förklara sina beslut så att patienten förstår på vilka grundval de har fattat sitt beslut. Sen är det så att om man har en allvarlig sjukdom eller skada som antingen är livshotande eller kraftigt påverkar patientens livskvalitet. Jag sa då; om vi säger så här, jag är 43 år gammal och jag kan med nöd och näppe jobba 50 % trots att jag har omskolat mig för att kunna jobba. Det är en mängd saker som jag måste avstå att göra i min vardag för att ryggen inte håller, gör för ont eller att benen viker sig. Jag kan inte gå längre sträckor för då får jag så ont att jag måste vila i flera dagar. Jag äter morfin preparat varje dag flera gånger per dag för att kunna fungera någorlunda. Tycker du att det låter som en bra livskvalitet?

Kvinnan på patientnämnden tyckte att jag skulle skriva ner min rygghistoria samt även hur jag tycker att jag har blivit bemött av ortopeden och sedan skicka det till dem. De skulle då göra ett ärende av det som de sen skickar till ortopedens klinikchef som får avgöra om second opinion. Jag frågar henne om hon verkligen tror att klinikchefen skulle gå emot den enda ryggspecialisten som dessutom är överläkare, för det tror inte jag i alla fall… Hon säger att vi måste börja där i alla fall så får vi se vad vi gör om det skulle bli ett negativt besked. Hon lovar också skicka mig lite info om vad som gäller kring second opinion och informationskravet läkarna har.

Individuellt anpassad information

Patienten ska få information om

 1. sitt hälsotillstånd
 2. de metoder som finns för undersökning, vård och behandling
 3. de hjälpmedel som finns för personer med funktionsnedsättning
 4. vid vilken tidpunkt han eller hon kan förvänta sig vård
 5. det förväntade vård- och behandlingsförloppet
 6. väsentliga risker för komplikationer och biverkningar
 7. eftervård
 8. metoder för att förebygga sjukdom eller skada

Patienten ska även få information om

 • möjligheten att välja behandlingsalternativ, fast läkarkontakt samt vårdgivare och utförare av offentligt finansierad hälso- och sjukvård
 • möjligheten att få en ny medicinsk bedömning och en fast vårdkontakt
 • vårdgarantin
 • möjligheten att hos Försäkringskassan få upplysningar om vård i ett annat EES-land eller Schweiz

Ny medicinsk bedömning

Patienter med livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada ska få möjlighet att inom eller utom det egna landstinget få en ny medicinsk bedömning. Patienten ska erbjudas den behandling som den nya bedömningen kan ge anledning till om:

 • Behandlingen står i överenskommelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, och
 • det med hänsyn till den aktuella sjukdomen eller skadan och till kostnaderna för behandlingen framstår som befogad (8 ka. PL)

Den som ansvarar för patienten ska informera om möjligheten att få ny medicinsk bedömning samt medverka till att han eller hon får en ny medicinsk bedömning (6 kap 6 § och 7 § andra stycket PSL). Regeringen anser att det är viktigt att framhålla att det är möjligheten att konsultera en ny läkare som inte har färgats eller påverkats av den tidigare behandlande läkaren, bedömningen eller dialogen som avses med en förnyad medicinsk bedömning och inte enbart att samma läkare ska ompröva sitt tidigare ställningstagande eller diskutera saken med en kollega. Om ansvarig hälso- och sjukvårdspersonal inte bedömer att det är motiverat med en ny medicins bedömning är det bra om man noga förklarar och motiverar sitt beslut för patienten. Beslutet och om patienten har en avvikande mening ska också dokumenteras i journalen (3 kap 8 § PDL).

Utifrån det här drar jag slutsatserna att dels har min ortoped inte följt sitt ansvar att informera mig om varför han anser att det inte behövs vidare behandling på ortopeden, han har inte heller informerat om vad jag har för vidare alternativ gällande min rygg, han har inte givit mig korrekt information om vilka problem jag har i ryggen, han har inte informerat mig ordentligt om vad han gjorde när han opererade mig så jag har egentligen ingen aning mer än att jag vet att de har satt in donerat ben mellan kotorna L5-S1 och han har inte givit någon information alls om varför han anser att jag inte ska ha någon second opinion. I min värld har han brustit ordentligt i sitt informationsansvar!

Så vad händer nu?

När jag träffade läkare på vårdcentralen för att förlänga min sjukskrivning så pratade jag med henne om vad som hänt och hur jag kände kring det. Hon tyckte att jag borde ha fått komma till en ortoped för att bedöma min ryggstatus och vad som kan göras så hon skickade en remiss till ortopeden i Örnsköldsvik istället. Hon menade också att jag borde ha rätt till en second opinion så hon sa att jag skulle prata med ortopeden i Ö-vik om detta. Hon ordnade också så att jag fick kontakt med koordinatorn på vårdcentralen. Det var ett bra bemötande och jag kände mig lyssnad på.

Koordinatorn ringde upp mig så vi pratade lite om min situation och kom fram till att det var bra att remiss var skickad till ortoped i Ö-vik. Han lovade också att han skulle kontakta sjukgymnasten som har hand om hjälpmedel så jag kunde prata med honom om det var något som kunde hjälpa i min vardag. När sjukgymnasten ringde kom vi fram till att jag skulle få prova en sadelstol som jag kan ha i köket eftersom jag ofta blir så trött i ryggen när jag står länge. Så sjukgymnasten skulle skicka efter en sån till mig 🙂

Jag har även fått kallelse till ortopeden i Ö-vik, jag ska dit den 2 mars 🙂 Nu hoppas jag bara att det ska vara en bättre läkare där och att jag får ett bättre bemötande och en grundligare undersökning samt kunna föra en diskussion kring vad som kan göras med min rygg. Jag önskar också att läkaren inte är färgad av min tidigare kontakt med ortopeden i Sundsvall så att han kan se objektivt på min rygg och den situation jag befinner mig i. Jag tänker också prata med läkaren om möjligheten att få komma till exempelvis Spine center i Stockholm eller i Strängnäs. Så jag behöver alla tummar och tår från er kära läsare den 2/3 ❤

För närvarande är jag helt sjukskriven. Jag har länge kämpat på för att kunna jobba 50 % men när jag var till läkaren på vårdcentralen så tyckte hon att jag behövde vila ryggen ett tag. Så hon sjukskrev mig en månad till den 2/3, jag försökte få henne till att sjukskriva mig två veckor eftersom jag verkligen vill jobba men hon sa att hon tyckte att det behövdes en månad för att verkligen kunna vila, men om det var så att jag absolut kände att jag var mycket bättre efter två veckor så kunde jag ju friskskriva mig själv. Nu har jag snart varit sjukskriven i två veckor och jag tror verkligen att läkaren hade rätt i sin bedömning att jag behövde vila i en månad för det känns sakta men säkert att det går åt rätt håll men jag behöver nog vila lite till…

Det blev ett långt inlägg den här gången men jag tänker att det nog finns andra i liknande situation som kanske kan ha nytta av att känna till vad som gäller kring informationsansvar och second opinion.

Som vanligt är jag tacksam över er läsare och blir alltid lika glad när det kommer kommentarer. Varma kramar till alla er som kämpar på med eländiga ryggar och taskiga läkare utan förståelse ❤

Kramiz Ankan

 

Annonser

Om ankanbo

En kvinna i mina bästa år (tror jag) som väntar på steloperation av L5-SI. Förutom att jag har problem med ryggen har jag man, 2 tonårsbarn, 2 katter och två hundar samt ett hus som jag älskar. Jag jobbar med människor och trivs fantastiskt bra på mitt jobb så därför vill jag bara bli bra i ryggen så jag kan börja jobba igen och framför allt leva ett normalt liv!
Det här inlägget postades i Början och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Upp som en sol och ner som en pannkaka :/

 1. jesher2015 skriver:

  Men jösses så olika det är! Vilken kamp…. Ja, jag delar ju delvis samma kamp, men slipper bråka med läkare som inte lyssnar i alla fall. Och jag känner SÅÅ igen din beskrivning av livskvalitet…
  Men kom ihåg; Ett diskbråck och en skolios behöver inte betyda något. Det är påverkan på nervbanor som avgör hur stora problem du får. På senaste MR upptäckte de ett diskbråck i min nacke. Det förvånar mig inte, då jag haft en hel del nackbesvär också i flera år, dock på en nivå som är fullt hanterbar och det mesta har nog varit rena spänningar. Diskbråcket har suttit där i några år och ”torkat” av sig självt. Och det är just så med diskbråck – de självläker oftast med tiden och har som sagt blandad påverkansgrad. Det finns många som går omkring med diskbråck utan att ens veta om det.
  Skolios har alla mer eller mindre. En vinkel upp till 14 grader anses helt friskt och man ska en bra bit däröver innan man gör något åt det kirurgiskt. Själv ligger jag på ca 17 grader med tillfällig försämring efter att ha fått bära korsett i 12 veckor, som gjort att ryggen fallit ihop ytterligare. (Ramlade ner för villatrappan efter senaste op och fick en fraktur på den opererade kotan – oddsen för det???)
  Men mot detta (skoliosen) hjälper endast träning och uppbyggnad av liksidighet. Och det är inte lätt. Jag vet. Extremt svårt att hitta rätt balans. Men när jag läser det du skriver om att du blir ”trött” i ryggen, så tror jag ändå att du behöver arbeta mer med urtrist, jobbig, långtråkig stabilitetsträning. Uthållighet är vår största utmaning i detta! Och så vikten förstås. Varje extra kilo lägger extra belastning på en redan hårt pressad rygg. Inte heller så lätt alla gånger, när man inte kan röra sig som vanligt. Själv är jag tacksam över att ha kunnat hålla mig normalviktig hittills.

  Men absolut ska du få ett läkarbesök och en bedömning. Har du kollat möjligheterna om att skicka en egenremiss till Spine Center eller Strängnäs? I ett läge önskade jag en second opinion av Strängnäs (går på Spine annars) och fick av dem beskedet att jag skulle begära ut min journal och bifoga den till ett brev med förfrågan om att få komma till dem. Det var fullt möjligt enligt dem. Sedan vet jag ju inte om man kanske får räkna med att det första besöket och undersökningen då bekostas privat, för att sedan flyttas över till landstinget/ev försäkring.

  Jag känner med dig, vet precis vilken kamp det är varje dag att upprätthålla något slags livskvalitet och att också få omgivningen att förstå att trots att jag klarade att gå i en affär en stund och se glad ut, eller ta en fika med en kompis, betyder inte det att jag sedan fortsätter hem och kör på som man gör när man är ”frisk”, utan att det var den aktivitet, den dagen som tog all min energi… Men hemma väntar tonårsbarn, den ena med särskilda behov, den andra med massor av aktiviteter och så sambon som ska ha sitt också. Och så allt annat praktiskt… Känns det igen? Och du jobbar också… Där är inte jag ännu, men snart så…

  Jag hoppas nu för min egen del att min rehab, som jag kan påbörja först nu, fem månader efter op pga frakturen, ska kunna ge mig mer funktion tillbaka, minska smärtnivåerna och därmed hjälpa mig fasa ut de smärtstillande (morfin) som också de gör mig till zombie.
  Provade medicinsk yoga igår (följde med en kompis). Det var alldeles för tidigt och alldeles för tufft, men jag rekommenderar det verkligen ändå. Det fick mig att förstå hur mycket spänningar och låsningar jag bär på i kroppen vid det här laget och var de sitter. Får jag bort dem, tror jag mycket är vunnet. En kombination av lagom träning (fånigt låg nivå jämfört vad jag är van vid), andningsträning och avslappningsövningar med ett STORT mått av uthållighet tror jag är vägen framåt. Och så alla roliga aktiviteter som jag orkar förstås. Längtar till sommaren och i vårt fall segelbåten. Det SKA jag bara klara! I år har vi i alla fall investerat i ankarspel då även sambons rygg är trött. 🙂
  Lycka till nu Ankan och tappa inte sugen!!!

  Kram Jessica

 2. Katja skriver:

  Hej jag ligger just nu med smärta efter en fin cocktail av muskel avslappnad, antiinflammatorisk, smärtlindrande, morfin 😕. Över sju år har jag uthärdat med mitt diskbråck fick äntligen min första remiss till ortopeden i förra veckan. Eftersom jag tog upp min sjukgymnastik igen efter 2 försök har jah varit sängliggand från och till. Sjukgymnasten har gett upp. Men jag reagerade på det du skrev om läkaren som bara tittade på din röntgen och inte undersökte dig ordentligt. Var i samma sits för några månader sen. Skulle förnya mitt recept fick träffa en ung AT läkare. Han tittade på min journal min ålder och sa åt mig du är för ung för att äta så stark medicin. Jag skriver ut den här omgången sen får du inge mer. Förklarade att jag använder den bara i akutfall ( kvällar som denna.) Jag frågade honom vad jag skulle ta istället. Då sa han antiinflammatoriska mediciner. Men det hjälper ju inte mig vid akut smärta. Han lyssnade inte på mig för fem öre. Kände mig värdelös, om min dotter inte hade varit med hade jag nog börjat gråta.
  Jag anmälde honom till patientnämnden den natten. Han jobbar inte kvar på den Vc. Personlig seger till mig jag slipper träffa den där känslokalla karln igen. Nu har jag en läkare som faktiskt lyssnade på mig och tar mig på allvar det är viktigt som f*n att bli tagen på allvar.
  Hoppas det går bra hos ortopeden för oss båda 😀
  Katja

  • ankanbo skriver:

   Hej Katja och välkommen till min blogg! (även om jag har varit dålig på att skriva under en längre period)
   Det är verkligen jobbigt att man ska behöva kriga hela tiden för det som egentligen borde vara en mänsklig rättighet, att bli lyssnad på. Jag känner tyvärr allt för väl igen mig i det du beskriver. Det vi dock lär oss är att aldrig ge upp 🙂 Jag ska skriva ett längre inlägg om min aktuella status så får du se att det även kan vända till något bra.
   Hoppas det gick bra för dig hos ortopeden och att du har fått den hjälp du behöver. Kram Ankan

 3. amalia4 skriver:

  Oj då! Vilken röra 😦 Hemskt hur det går till, tyvärr händer sånt alltför ofta. Det är ett himla kämpande och bråkande. Hur gick det den 2/3?
  Själv har jag precis börjat på multimodal rehab för min rygg, spännande!
  Kram!

 4. Anna Kindberg skriver:

  Hittade precis din blogg och jag har själv stora problem med ryggen är stelopererad i nästan hela ryggraden med stag i skruvar pga schuermann ( liknande scolios). Är heltidssjukskriven sedan 2012.

  Jag blir nyfiken på hur ditt besök hos läkaren gick?
  Mvh
  Anna

  • ankanbo skriver:

   Hej Anna och välkommen till min blogg som tyvärr är väldigt dåligt uppdaterad (ska förhoppningsvis bli ändring på det nu)!
   Oj jag tror att du nog har större problem med din rygg än vad jag har. Jag ska skriva en längre uppdatering om var jag befinner mig i min ryggresa men jag kan i alla fall berätta att jag åker till Spinecenter imorgon och ska opereras på onsdag. Fler detaljer får du läsa om i mitt blogginlägg 🙂
   Hoppas att jag kan ge dig några positiva tankar så du orkar kämpa vidare. Stor kram från Ankan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s