Inget är som väntans tider när man väntar på sjukvården

Varje dag sedan den 5/2 2013 har jag kilat ner till postlådan och väntat på att brevet med stort B skulle ligga där, alltså kallelsen till operationen. Men inte har den kommit. Så därför tänkte jag i måndags 4/3 att jag ringer till ortopeden och frågar hur det går.

Sagt och gjort så ringde jag och fick lämna person- och telefonnummer så skulle de ringa upp. 10 minuter senare ringde de. Jag förklarade att jag varit till läkaren den 28/1 och att han då velat att jag skulle träffa sjukgymnasten innan han tillsammans med sjukgymnasten bestämde hur och när operationen skulle göras.

Sköterskan knappade lite på sin dator och sa sen att hon inte hittade något om operation där, men att det inte behövde betyda något eftersom det var operationsplaneringen som hade hand om större operationer. Sköterskan tyckte därför att jag skulle ringa dit istället och om de inte kunde hjälpa mig skulle jag återkomma till ortopeden. Jag talade om för sköterskan på ortopeden att jag skulle vilja prata med läkaren eftersom jag hade en del frågor. Bland annat undrade jag över medicinen diklofenac, läkaren sa till mig att han tyckte att jag skulle äta den eftersom det var stor infektionsrisk vid en sådan här operation, men när jag läste på bla Spine Centers hemsida står det att man ska sluta med den medicinen minst två veckor före operation eftersom den ökar blödningsrisken. Sköterskan sa då att få en telefontid till din läkare är som att vinna högsta vinsten, tidigaste tiden han hade var den 4/4.  Nåja, jag fick ringa operationsplaneringen så fick de försöka lösa min kontakt med läkaren sedan.

Så jag ringde till operationsplaneringen, lämnade person- och telefonnummer. De ringde upp efter 3 timmar. Sköterskan som jag pratade med där knappade på datorn och sa att det inte fanns någon remiss till operation i mitt namn. Då kände jag att världen var nära att gå under. Hon frågade om jag visste vad läkaren hade skrivit i journalen, nä naturligtvis visste jag ju inte det. Hon knappade då åter på datorn och sa att det stod att jag hade gjort diskografi den 28/1 och att den visade att disken var trasig. Sedan fanns det en anteckning om att läkaren hade varit in och tittat på mina röntgenbilder den 5/2. Men det stod ingenting om någon operation!!

Sköterskan tyckte att det var konstigt att han hade sagt att jag skulle opereras men att det inte fanns något i journalen om det. Ja, svarade jag, vad tror du att jag tycker. Jag har väntat varje dag på att jag ska få en kallelse men inte fått någon. Sköterskan sa att de, så klart, inte kunde göra något så länge läkaren inte hade skrivit någon remiss. Men hon skulle skriva en bevakning till läkaren om att jag hade ringt och att jag undrade när operationen skulle bli av. Det innebär att han ser den när han startar sin dator sa hon.

Jag tackade för mig och ringde åter till ortopeden, fick lämna person- och telefonnummer. De ringde upp efter 2 timmar. Jag förklarade för sköterskan att inte heller operationsplaneringen hade något om mig och min operation. Sköterskan tyckte att det var konstigt och började åter knappa på datorn, så säger hon att jag ju har en telefontid med min läkare den 15/3. Jaha sa jag, det var mer än jag visste. Ja det står här att den tiden är uppsatt idag sa sköterskan. Jag frågade om det kunde vara så att läkaren hade sett bevakningen och då satt upp en tid, men det sa sköterskan att de inte brukar göra utan att det antagligen var operationsplaneringen som hade gjort det.

Sköterskan sa att det ju var bra att jag hade fått en tid att prata med läkaren så att jag kunde ställa de frågor jag hade, hon tyckte att jag skulle skriva ner de frågor jag hade så jag inte glömde något. Sen sa hon att hon tyckte det var bra att jag hade ringt så att det blev ordning på det här. Jamen, sa jag, jag tycker inte att jag ska behöva ringa för att kolla så att ni gör ert jobb på sjukhuset utan har läkaren sagt till mig att de ska operera mig så snart det går så förväntar jag mig att det är så. Jo, det höll hon ju med om och sa att hon bara kunde beklaga och hoppas att detta skulle lösa sig snabbt nu när jag ringt.

Jag frågade då hur lång tid det skulle kunna ta efter jag pratat med läkaren innan det kunde bli någon operation. Hon sa då att det berodde på hur läkaren prioriterade min operation. Men att skicka remissen till operationsplaneringen tar bara ett knapptryck och nog tycker jag, sa sköterskan, att han borde snabba på nu när du fått vänta så.

Som det känns just nu är jag så himla besviken och känner mig helt förvirrad, varför har inte läkaren gjort det han skulle och varför har han inte skrivit i journalen att han planerar för en operation? Det känns som att varje gång man får en gnutta hopp om att saker och ting kanske kommer att ordna sig, då slår någon undan benen på en. Jag förstår inte hur länge de tror att en människa pallar att ha det så här, jag har gått så här i snart 10 månader (om man bara räknar tiden som jag varit sjukskriven) och jag orkar verkligen inte mer nu.

Jag hade en förhoppning om att jag skulle bli opererad under mars månad men nu vet jag verkligen ingenting ;(

Det enda positiva i all den här soppan var att under tiden som jag satt och väntade på att ortopeden och operationsplaneringen så skrev jag ett mail till sjukgymnasten. Han svarade på 30(!) minuter. Han skrev att han var på sportlov och tyvärr hade lite svårt att prata i telefonen men att han kunde ringa mig i början av nästa vecka. Han skrev också att han hade pratat med läkaren dagen efter vi hade träffats och att de då var helt överens om att operation var det enda rätta för att hjälpa mig med min onda rygg. Men att han inte hade någon aning om hur planeringen såg ut för när operationen skulle ske. Så jag får väl se fram emot hans telefonsamtal, även om han inte kan säga när så vet han ju i alla fall vad läkaren har sagt.

Som tidigare sagts så är inget som väntans tider när man väntar på sjukvården…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s